Category: Lidt af hvert

Citater – sjov eller stof til eftertanke?

I den forgangne uge fik vi offentliggjort landets nye regeringsgrundlag og ministerliste.

Som på så mange andre danske arbejdspladser, blev det naturligvis også diskuteret på min arbejdsplads.

Udnævnelsen af Villy Søvndal, SF som udenrigsminister var det der nok blev talt mest om i den afdeling jeg arbejder. Det var ikke så meget det politiske i udnævnelsen, men de mere humoristiske sider, og her er der naturligvis tale om Villy Søvndals engelskkundskaber.
Affødt af dette fik jeg ideen til at lave et opslag ved den arbejdsstation jeg betjener.
Opslaget var et citat fra Villy Søvndals famøse tale på engelsk.

Dagens citat:

“Tse ajs is melting at tse pøwles” (The ice is melting at the poles)

Udenrigsminister V. Søvndal, SF
Jeg vil ikke komme yderligere ind på mere omkring dette citat, der er jo nok omkring det mange andre steder, andet end at opslaget frembragte smil blandt kollegaerne.

Dagen efter syntes jeg så at jeg ville følge op, men måske med en lidt anden indgangsvinkel, så jeg kom på et citat jeg mødte hos en kunde jeg besøgte, da jeg for et par år siden kørte som sælger. De havde som en del af deres profil citatet:

“Kunsten er at kunne – viljen har de fleste”.
Dette citat finder jeg ret interessant, for hvem kender ikke fra sig selv til ting man rigtigt gerne vil men som ikke helt vil lykkes for een?

Efter at have slået dette citat op begyndte jeg at reflektere lidt over citater og hvor meget betydning de egentlig har.
Uanset om de er humoristiske, ironiske, sarkastiske, alvorlige eller hvad de nu kan være så har de jo en betydning i en eller anden udstrækning, ellers var der vel ingen der gad eller ville huske og bruge dem ved andre lejligheder?

En hurtig søgning på Google, hvor søgeordene er “famous quotes” giver ca 84.900.00 hits!
Laver man samme søgning bare på dansk, “berømte citater” kommer der ca 48.200 hits, så lidt interesse må man da sige at der er for citater.

Onsdagen måtte jo følge op på de to foregående dage, og jeg faldt tilfældigt over dette citat i min søgen efter den rette ordlyd på et andet:

“Du skal aldrig være bange for at prøve noget nyt. Husk at Noahs Ark blev bygget af amatører, Titanic blev bygget af professionelle.”

-Victor Borge
Egentligt et ret sigende citat, der faktisk falder temmeligt godt i tråd med det foregående, for det siger jo i bund og grund intet er umuligt og at man i det mindste bør bevæge sig ud på uopdaget grund, hvis der er noget man vil prøve at opnå.

Torsdag blev det så et citat fra filmens verden, nemlig fra den gamle og velkendte Alfred Hitchcock gyser “Psycho” hvor Marion taler med Norman Bates om muligheden for at sende hans mor på en institution:

“We all go a little mad sometimes.”

– Norman Bates
Citatet kan tolkes på mere end een måde, i scenen hænger det jo sammen med moderen og hvordan “sometimes she goes a little mad”, men ser man lidt mere udefra, men stadig med udgangspunkt i filmen, så kan man jo have en halvhumoristisk tolkning, for ja, Norman Bates må jo siges at være en smule gal…

Fredagens citat må siges at være ovre i den mere innovative (iøvrigt et ord jeg synes bliver grundigt gennemtæsket i det danske sprog) afdeling:

“We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

-Albert Einstein
Ja, det siger vel egentlig sig selv – skal man løse problemer der er opstået i en proces man selv har været med i, så må man jo tænke lidt mere “ud af boksen” for måske på den måde at få mere indsigt og forståelse?

Jeg skal nok spare for yderligere tolkninger på citater, og meningen med dette indlæg er også mere ment som mine refleksioner over en måde vi også bruger sproget på.
Jeg synes det har været sjovt at finde på nye citater hver dag, og der vil helt sikkert komme flere.
I ugens løb har der da også været kollegaer der lige skulle forbi og se hvad den skøre sjællænder nu havde skrevet, ligeledes har der også været flere kommentarer til citaterne, hvilket jo også gør det lidt sjovere, når man vækker tanker hos folk.

At lære noget nyt!

Man siger jo at gamle hunde ikke kan lære nye tricks, men man siger også at man hele tiden bør lære noget nyt, for at udvikle sig. Man siger i det hele taget ret meget…

“Man”, som i dette tilfælde er lig med undertegnede, har nu fået den i nogles øjne, nok ret så underlige idé at jeg vil lære at spille på didgeridoo. “Hvorfor så det?” vil nogle sikkert spørge.
Jo, jeg har altid været fascineret af dette instrument og dets messende lydunivers, der har oprindelse i de australske aboriginals kultur. Så en aften hvor jeg sad på Youtube og hørte mange forskellige udøvere spille didgeridoo, faldt jeg over tutorials der omhandlede fremstilling af didgeridoos og hvordan man kom i gang med at spille selv.
Jeg måtte helt klart prøve. De fleste anbefaler, at man som begynder starter med et PVC rør, da det sagtens kan bruges til at lære teknikkerne på. Jeg anskaffede mig et og gik i gang.

En af grundstenene er “circular breathing” som gør at man kan holde grundtonen (dronen) kørende konstant.
Princippet er det samme som en sækkepibe, hvor man dog selv erstatter sækkepibens sæk med sine kinder. Man opbevarer en mængde luft i kinderne, som presses ud mens man samtidig ånder ind gennem næsen. Teknikken kan være lidt svær at komme i gang med, men med lidt disciplin og systematik kommer den stille og roligt.

I skrivende stund har jeg spillet i ca 3 uger. Spille er så nok lidt af en tilsnigelse, for det er mere øvelser i de forskellige måder man kan frembringe lyde på osv, ikke mindst har en stor del været indøvelse af circular breathing, som efterhånden er ved at sidde godt fast, og kræver efterhånden ikke så stor koncentration mere, at udføre.

PVC røret har en god lyd, men en i træ er jo det enste “rigtige”.
En “ægte” didgeridoo, som iøvrigt hedder yidaki blandt aboriginals, er af eukalyptustræ, som er naturligt udhulet af termitter.
Eukalyptus didgeridoos kan være lidt kostbare, men andre træsorter kan da heldigvis bruges. Man bruger fortrinsvis de lidt hårdere træsorter.
Jeg var så heldig at finde et link til en hjemmeside hvor jeg, til en rimelig pris kunne købe en i teak, som også var bemalet traditionelt. Jeg bestilte den over nettet om aftenen sidste torsdag, den ankom idag, så nu skal der “truttes”!

Sådan ser den ud.

Jeg skal nok skåne jer for mine udgydelser, istedet har jeg lagt en lille video med Jeremy Donovan, der hører til de dygtigste i Australien.

Findes Julemanden?

Nu står julen jo for døren, hvilket egentlig er et sjovt udtryk!

For meget kort tid siden forsøgte en nordjysk frikirkepræst at “aflive” nisserne, da de ifølge hans overbevisning var dæmoner fremfor de sjove små drillende væsner vi forbinder dem med at være ved juletid.
Heldigvis for nisserne var en snarrådig lokal borger vaks ved havelågen, og befriede den stakkels nisse bemeldte præst havde hængt i en galge på kirkens gavl, med et skilt om halsen lydende med en tekst fra trosbekendelsen.

Om man er tilhænger af julen og dens sjove skabninger, som vi traditionelt omgiver os med i Danmark, skal være helt op til den enkelte, men i mine øjne skal man holde sig fra den slags perfide påfund.

Helt fra vores spæde barndom lærer vi om Julemanden, som hvert år Juleaften kommer med gaver til alle de søde børn, rundt om i verden. At være Julemand er jo et ret sæsonbetonet arbejde, med stor frihed resten af året, hvilket mange synes må være et drømmejob – men er det nu også det?
På et debatforum fandt jeg følgende beskrivelse af en typisk arbejdsdag (Juleaften) for Julemanden, så kan man jo gøre op med sig selv, om det så er drømmejobbet. Enjoy:

Der er ca. 2 milliarder børn (personer under 18) på Jorden. Imidlertid skal julemanden ikke besøge muslimer, hinduer, jøder eller buddhister, hvilket reducerer antallet til 15% eller 378 millioner. Med et verdensgennemsnit på 3,5 børn pr. h…usstand er der altså 108 millioner husstande at besøge, idet vi antager, at der er mindst et artigt barn i hver husstand.

Julemanden har, p.g.a. Jordens forskellige tidszoner og rotation, ca. 31 timer at klare sit arbejde i, idet vi antager, at han rejser fra øst mod vest, hvilket ville være logisk at gøre. Det svarer altså til, at han besøger 967,7 husstande pr. sekund. Det vil altså sige, at for hver kristne husholdning med et artigt barn har julemanden ca. 1/1000 sekund til at parkere slæden, springe ud og hoppe ned gennem skorstenen, fylde sokkerne, der hænger på kaminen, anbringe de resterende gaver under træet, spise det slik der er lagt frem til ham, kravle op igen gennem skorstenen, hoppe op i slæden og fortsætte til det næste hus.

Idet vi antager, at alle hustande, som skal besøges, er jævnt fordelt (det ved vi selvfølgelig, at de ikke er, men vi vil antage det til brug for beregningerne), er der ca. 1 km. mellem hvert hus i gennemsnit. Det giver en samlet rejse på ca. 100 millioner km, idet toiletbesøg og pauser fraregnes. Det vil sige, at Julemandens slæde flyver ca. 1000 km i sekundet eller 3000 gange lydens hastighed. Til sammenligning kan nævnes, at det hurtigste menneskeskabte fartøj nogensinde, rumsonden Ulysses, flyver ca. 50 km i sekundet. I øvrigt kan et konventionelt rensdyr max. løbe ca. 30 km i timen.

Nyttelasten i slæden er et andet interessant aspekt. Idet vi antager, at hvert barn minimum får et lego-sæt af mellemstørrelse (1 kg), skal slæden medtage over 500.000 tons, julemanden selv ikke medregnet. På land kan et normalt rensdyr max. trække ca. 200 kg. Selv hvis vi antager, at de specielle flyvende rensdyr kan trække 10 gange denne vægt, kan opgaven ikke klares med 8 eller 9 – julemanden ville have brug for 360.000 rensdyr. Dette vil, sammen med gaverne bringe slædens samlede vægt op på ca. 600.000 tons.

600.000 tons, som flyver med 1000 km i sekundet skaber en enorm luftmodstand. Dette ville opvarme rensdyrene på samme måde som en meteor, der kommer ind i jordens atmosfære. De to fører-rensdyr ville hver absorbere en energi på 14.300 trilliarder joule pr. sekund hvilket er det samme som 14.300 trilliarder watt. De ville simpelthen flamme op øjeblikkeligt, og rensdyrene bagved ville blive udsat for overlydsbrag og derefter selv flamme op. Den samlede rensdyrflok ville være brændt af i løbet af 4,26 tusindedel af et sekund, dvs. ca. når julemanden er nået til det femte hus. Men det kan iøvrigt være lige meget, for idet julemandens slæde accelererer fra 0 til 1000 km/s på 1/1000 sekund, vil alle i slæden blive udsat for en kraft 17.500 gange stærkere end tyngdekraften. En julemand på 150 kg. (vægten skønnet ud fra eksisterende billedmateriale) ville blive naglet til bagenden af slæden svarende til en vægt på ca. 3 millioner kg, hvilket øjeblikkeligt ville knuse hvert et ben i hans krop og forvandle ham til splat.

Konklusionen er derfor, at hvis julemanden nogensinde har eksisteret, så burde han være død nu…

Men derfor er der jo stadig et lille barn indeni een, som gerne vil tro på at det kan lade sig gøre..

Glædelig Jul til alle.

Efterår

Det er efterhånden ved at være noget tid siden mit seneste blogindlæg.

Agilitysæsonen er gået på hæld, ligesom så mange andre aktiviteter også er nedadgående på denne tid af året. Siden seneste indlæg har jeg fået lavet en side om Super og Bravo, vores hunde, så det meste agility relaterede vil komme der. Siden er også opbygget i WordPress som denne blog. Siden kan findes på Super og Bravo på nettet…

Hjemme er vi så småt ved at gøre klar til vinteren, vinterfoder er i hus til dyrene og græsfoldene giver ikke noget videre nu. Jeg får dog også redet en del, i øjeblikket har jeg, udover Fála, min egen ridehest, to ungheste i tilridning som også står til salg. Når de er væk er der to af vores egne ungheste der skal i gang, så vinteren bliver ikke stille.

Desværre har jeg ikke haft så meget tid til at komme ud med mit kamera i år, hvilket jeg egentlig er lidt ked af. Forleden var det dog fremme da der skulle tages lidt billeder til salgsannoncer på de to ungheste.
Det resulterede i en masse billeder og der var brugbare billeder til annoncerne. Jeg kunne dog ikke dy mig, et af billederne havde jeg en fornemmelse af kunne efterbehandles med lidt effekter og give et anderledes foto. Selv synes jeg ret godt om billedet, som kan ses her:

Tritla fra Lisegaarden

Portræt af Tritla

Ny i bloggens univers…

Tjah, så skulle det alligevel overkomme mig at få en blog…
At blogge er helt nyt for mig, og forventer ikke at der kommer indlæg hver dag, kan jeg finde på noget klogt at skrive en gang i mellem må det vel også være godt…?

Nå, men velkommen til og tak for du brugte lidt tid her.