Findes Julemanden?

Nu står julen jo for døren, hvilket egentlig er et sjovt udtryk!

For meget kort tid siden forsøgte en nordjysk frikirkepræst at “aflive” nisserne, da de ifølge hans overbevisning var dæmoner fremfor de sjove små drillende væsner vi forbinder dem med at være ved juletid.
Heldigvis for nisserne var en snarrådig lokal borger vaks ved havelågen, og befriede den stakkels nisse bemeldte præst havde hængt i en galge på kirkens gavl, med et skilt om halsen lydende med en tekst fra trosbekendelsen.

Om man er tilhænger af julen og dens sjove skabninger, som vi traditionelt omgiver os med i Danmark, skal være helt op til den enkelte, men i mine øjne skal man holde sig fra den slags perfide påfund.

Helt fra vores spæde barndom lærer vi om Julemanden, som hvert år Juleaften kommer med gaver til alle de søde børn, rundt om i verden. At være Julemand er jo et ret sæsonbetonet arbejde, med stor frihed resten af året, hvilket mange synes må være et drømmejob – men er det nu også det?
På et debatforum fandt jeg følgende beskrivelse af en typisk arbejdsdag (Juleaften) for Julemanden, så kan man jo gøre op med sig selv, om det så er drømmejobbet. Enjoy:

Der er ca. 2 milliarder børn (personer under 18) på Jorden. Imidlertid skal julemanden ikke besøge muslimer, hinduer, jøder eller buddhister, hvilket reducerer antallet til 15% eller 378 millioner. Med et verdensgennemsnit på 3,5 børn pr. h…usstand er der altså 108 millioner husstande at besøge, idet vi antager, at der er mindst et artigt barn i hver husstand.

Julemanden har, p.g.a. Jordens forskellige tidszoner og rotation, ca. 31 timer at klare sit arbejde i, idet vi antager, at han rejser fra øst mod vest, hvilket ville være logisk at gøre. Det svarer altså til, at han besøger 967,7 husstande pr. sekund. Det vil altså sige, at for hver kristne husholdning med et artigt barn har julemanden ca. 1/1000 sekund til at parkere slæden, springe ud og hoppe ned gennem skorstenen, fylde sokkerne, der hænger på kaminen, anbringe de resterende gaver under træet, spise det slik der er lagt frem til ham, kravle op igen gennem skorstenen, hoppe op i slæden og fortsætte til det næste hus.

Idet vi antager, at alle hustande, som skal besøges, er jævnt fordelt (det ved vi selvfølgelig, at de ikke er, men vi vil antage det til brug for beregningerne), er der ca. 1 km. mellem hvert hus i gennemsnit. Det giver en samlet rejse på ca. 100 millioner km, idet toiletbesøg og pauser fraregnes. Det vil sige, at Julemandens slæde flyver ca. 1000 km i sekundet eller 3000 gange lydens hastighed. Til sammenligning kan nævnes, at det hurtigste menneskeskabte fartøj nogensinde, rumsonden Ulysses, flyver ca. 50 km i sekundet. I øvrigt kan et konventionelt rensdyr max. løbe ca. 30 km i timen.

Nyttelasten i slæden er et andet interessant aspekt. Idet vi antager, at hvert barn minimum får et lego-sæt af mellemstørrelse (1 kg), skal slæden medtage over 500.000 tons, julemanden selv ikke medregnet. På land kan et normalt rensdyr max. trække ca. 200 kg. Selv hvis vi antager, at de specielle flyvende rensdyr kan trække 10 gange denne vægt, kan opgaven ikke klares med 8 eller 9 – julemanden ville have brug for 360.000 rensdyr. Dette vil, sammen med gaverne bringe slædens samlede vægt op på ca. 600.000 tons.

600.000 tons, som flyver med 1000 km i sekundet skaber en enorm luftmodstand. Dette ville opvarme rensdyrene på samme måde som en meteor, der kommer ind i jordens atmosfære. De to fører-rensdyr ville hver absorbere en energi på 14.300 trilliarder joule pr. sekund hvilket er det samme som 14.300 trilliarder watt. De ville simpelthen flamme op øjeblikkeligt, og rensdyrene bagved ville blive udsat for overlydsbrag og derefter selv flamme op. Den samlede rensdyrflok ville være brændt af i løbet af 4,26 tusindedel af et sekund, dvs. ca. når julemanden er nået til det femte hus. Men det kan iøvrigt være lige meget, for idet julemandens slæde accelererer fra 0 til 1000 km/s på 1/1000 sekund, vil alle i slæden blive udsat for en kraft 17.500 gange stærkere end tyngdekraften. En julemand på 150 kg. (vægten skønnet ud fra eksisterende billedmateriale) ville blive naglet til bagenden af slæden svarende til en vægt på ca. 3 millioner kg, hvilket øjeblikkeligt ville knuse hvert et ben i hans krop og forvandle ham til splat.

Konklusionen er derfor, at hvis julemanden nogensinde har eksisteret, så burde han være død nu…

Men derfor er der jo stadig et lille barn indeni een, som gerne vil tro på at det kan lade sig gøre..

Glædelig Jul til alle.

Michael Moesby

Bruger meget af min fritid på løb, cykling og lystfiskeri.

Related post

 1. NO IMAGE

  2010.11.02

  Efterår
 2. NO IMAGE

  2011.03.01

  At lære noget nyt!
 3. NO IMAGE
 4. NO IMAGE
 1. Sanne A 2010.12.10 11:06pm

  Du er da grov sort seende i dag

 2. Deborah 2010.12.11 4:59pm

  Det var en god og sjov vinkel på Julemanden. Men nok mest for voksne. Det er godt, det ikke altid behøver at være så faktabetonet 🙂 Jeg må give Sanne ret det her tema, er ikke ret brugervenligt. jeg kan dårligt se teksten og hvor jeg skulle skrive. Teksten er iøvrigt meget lille. Så nyt tema 🙂

  Kom over og kig hos mig og se Verdens dejligste hest, og bogstavleg som også måske kunne være sjovt for dig, forestiller jeg mig. Oplagt måde at få brugt nogle af sine fotos på.