Category: Fiskeri

Når strømmen vender og solen står op, så finder man det fineste sølv…

Under et ferieophold i Fjellerup i uge 27-2013 kørte jeg en tur til Gjerrild Klint for at fiske.
Da jeg havde fået at vide fiskeriet efter havørrederne var bedst fra ca solnedgang til over midnat og igen når lyset brød frem til ca kl 6-7, besluttede jeg mig for aftenfiskeriet.

Jeg var der ca 22-22.30 og vejret var mildt, skyet og en let vind fra sydøst. Der var højvandet med gode bølger hvilket indikerede en god chance for godt fiskeri.

Mens jeg riggede til kom der et par andre lysfiskere der havde prøvet, men valgte at opgive da strømmen var mod nord og fyldte vandet med tang og anden løs vegetation som “klistrede” sig på agn og line.
Ikke den bedste melding at få, men nu var jeg jo derude og ville derfor prøve.
Efter problemfyldt fiskeri og indlagte kaffepauser blev konklusionen at det var på tide at give op – ærgerligt, men sådan er naturen jo ikke til at kontrollere.
Da jeg havde pakket grejet sammen fik jeg en kop kaffe og tjekkede farvandsudsigten der kunne afsløre at strømmen og vindretningen ville vende omkring kl 3.
Da klokken efterhånden var gået hen og blevet 1 blev jeg enig med mig selv om at sove de to timer i bilen og prøve igen ved 3-tiden.

Klokken 3 vækkede min alarm mig. Jeg fik en kop kaffe og riggede til i ro og mag, mens det langsomt blev lyst. Vinden var stadig let, dog drejet i vest og strømmen var vendt. Vandet var stadig uroligt med bølger og som følge deraf stadig gunstigt for godt fiskeri.

En lokal lystfisker kom til, og vi fik en lille sludder om spots osv og jeg fik et par gode tips om fiskeriet på stedet lige for tiden – nyttig info, som jeg var yderst taknemmelig for at få.

Ca 3.30 havde jeg snøren i vandet. Valget var faldet på spinnestangen, da fiskene på dette tidspunkt ikke kom så tæt under land under de forhold der var denne morgen, og derfor ikke kunne nås med mit foretrukne våben – fluestangen.
Som agn faldt valget på en Blå/Sølv “Pickled sardine” Magic Minnow Seatrout wobler på 18 gram.
Jeg havde ikke fisket mere end 5-10 minutter før jeg havde fisk på – en lille havørred under målet, så den fik sin frihed igen.
Vi kunne se flere fisk oppe lige i kanten af strømmen, men fik ikke nogen kontakt med dem overhovedet. Efter en stille periode uden synlige fisk kom der en fisk op og fri af vandet. Jeg havde lidt svært ved at vurdere størrelsen på den pga afstanden, men det var helt sikkert en fisk der var noget over mindstemål.
Jeg kastede til den flere gange, men der skete ingenting. Jeg besluttede mig så for alligevel at prøve at rigge fluestangen til og se om der alligevel var fisk tættere på land – dog ville jeg lige prøve et kast mere i retning af den spottede fisk.
Jeg kastede en smule længere ud i forhold til stedet hvor jeg sidste havde set fisken og taktikken denne gang var indspinning på fuld hammer, så wobleren gik helt i overfladen.
Det var hvad der skulle til, for efter kort indspinning så jeg fisken stige til wobleren og hugge helt vildt hårdt. Min begejstring for dette hug var et meget højlydt: “JAAA”
Lige efter hugget sprang fisken ca 1 meter fri af vandet, men jeg kunne stadig ikke helt bestemme størrelsen på den, men kunne mærke den nok havde lidt størrelse.
Den fulgte rimelig nemt med mod land, men ca 8-10 m fra land gik den voldsomt mod bunden og satte kursen hurtigt ud mod det frie vand.
Den tog et udløb på 20-25 m i en god fart, til trods for bremsen på hjulet stod pænt spændt.
Her gik det op for mig at den nok var af en pæn størrelse i forhold til havd jeg først havde turdet håbe på, men jeg havde endnu ikke set fisken tydeligt på tæt hold.
Den tog ialt tre udløb som beskrevet før den var inde og kunne ses i overfladen. Herefter fik jeg den i nettet og på land.
Foran mig lå det flotteste stykke “sølvtøj” på 71 cm og vægten afslørede flotte 4,110 kg.
Jeg fik taget lidt billeder og fiskede lidt videre, men der var som ved et trylleslag ingen fisk at se længere.
Da strømmen begyndte at blive ret så foranderlig og til sidst vendte og fyldte vandet med det samme “skidt” som aftenen før, fandt jeg ud af det nok var på tide at vende næsen hjemad igen – jeg havde jo nok fået hvad der tilkom mig.
Da fisken blev renset, kunne maveindholdet afsløre to tobis på godt 20 cm stykket, så ingen tvivl om hvad dens hovedfødeemne var for tiden.

Man må godt være stolt af sin fangst!

Havets sølv

gjerrild1_20130704_web

Min første laks…

Søndag d 19/5-2013 var jeg på tur til Gudenåen ved Langå med Multifisker.dk. Turen skulle afholdes som en fiskekonkurrence.
I løbet af dagen havde det været lidt sløjt med fiskene, der blev faktisk kun fanget en enkelt aborre.

Der var fisk at se, deriblandt så vi et par store fisk ved Jernbanesvinget – en var med sikkerhed en laks. Ingen af disse fisk var dog til at få i tale.

Efter alle var taget hjem blev jeg lige lidt længere for at få et par kast mere, forhåbentlig for at rette op på en dag uden fangst. Ret hurtigt fik jeg en lille aborre på 25-28cm, den røg dog ud igen.

Jeg gik om på den anden side af de træer jeg havde stået ved og kastede over til et lille hak hvor der stod et mindre træ ved vandet, efter kort indspinning kom hugget!
Jeg kunne godt mærke det var en fisk med lidt størrelse, men ikke hvor stor før den kom op.
Da den kom op så jeg den flotteste blanke fisk – jeg blev klar over det var en laks og adrenalinen pumpede pludselig vildt og ubehersket.
Jeg stod et kort øjeblik og overvejede om jeg skulle snuppe et billede af den mens jeg fightede den, for tænk hvis jeg mistede den, så var der nok ingen der ville tro på jeg havde haft den på! 😉
Jeg fandt ud af jeg nok hellere måtte koncentrere mig om at få den landet, så ned i kanten af åen ca en meter ned fra græskanten.
Efter en ikke så lang men intens fight lagde den sig pænt på siden og jeg ville ikke løbe nogen risiko ved at håndlande den, så nettet kom hurtigt frem og op på breden med den.

Behøver jeg sige at jeg var vildt glad? – Adrenalinen kørte rundt og jeg dirrede af begejstring over min fangst.
Laksen blev afkroget, aflivet, målt og vejet – 74cm og 3,47kg.

Efter at have ringet rundt til gutterne, jeg kunne jo ikke stå der uden de skulle gå glip af den vigtigste nyhed i verden, måtte jeg lige fiske lidt videre for at få pulsen ned – det er nok det mest uengagerede fiskeri jeg nogensinde har lagt for dagen, men det fik lige taget toppen.
Herefter kørte jeg til Langå Camping og fik fisken indvejet og foreviget.
Langå Campings fiskefoto

Den blev fanget på en 15gr Mepps Anglia Flying C (kondomspinner) i gul.

På land…


laks20131905

laks1 20130518

Den stolte lystfisker

Min første fangst i Gudenåen.

Forårsfiskeriet er efterhånden kommet i gang, nu hvor vinteren endelig har sluppet sit kolde tag.

Jeg har på det seneste fisket en del i et par åer i lokalområdet.

Skals Å

Skals Å ligger meget tæt på hvor jeg bor, så et medlemsskab i Skalsådalens Sportsfiskerforening er jo et must for mig.

Skals Å har da også kastet lidt fisk af sig for mig. Det er blevet til lidt havørreder, dog alle nedgængere som med en enkelt undtagelse har fået deres frihed igen og en enkelt bækørred er det også blevet til.

Havørredfotos fra Skals Å fisk_i_aaenw skals_aa_20130412 havoerr_aa_20130329w

 

Gudenåen

Gudenåen løber jo ud i Randers Fjord, så naturligvis er den jo også interessant – særligt fordi der også går laks op i Gudenåen.

Gudenåen er et imponerende syn, flot omkranset af gudenådalens smukke natur.

At Gudenåen er et attraktivt fiskevand erfarede jeg da jeg ville melde mig ind i Langå Sportsfiskerforening, der har adgang til åen på stykker hvor der bliver taget store fisk – 2-3 års ventetid var beskeden, så jeg må væbne mig med tålmodighed og fiske på den gratis del af åen eller løse dagkort hvis jeg vil fiske på de strækninger hvor det kræver medlemsskab af en forening for at fiske.

 

Nogle ture til Gudenåen er det da også blevet til, men udover en enkelt lille gedde der bed min line over for en uges tid siden har jeg ikke haft fisk på krogen indtil idag.

 

Idag fiskede jeg på gratisstykket ved Stevnstrup, en blæsende dag der gjorde at det blev spinnestangen der blev hevet frem og ikke fluestangen.

Efter kun at have set to fisk i løbet af dagen og set to andre lystfiskere få en fisk hver fik jeg endelig bid sidst på dagen.

Jeg stod og affiskede et par strømfyldte huller nedstrøms ophalerstedet ved Stevnstrup da jeg følte lidt småhakkeri ved indspinning, da jeg fiskede ret dybt gik jeg ud fra det bare var bunden jeg ramte, men da jeg for anden gang mærkede det samme småhakkeri følge min spinner kastede jeg endnu en gang til samme sted.

Tredje gang skulle vise sig at være lykkens gang, for småhakkeriet blev pludselig til et voldsomt hug og jeg kunne med det samme mærke det var en fisk med lidt størrelse.

Lidt euforisk kan jeg heller ikke frasige mig følelsen var, for da den kom op første gang kunne jeg ikke se det var en gedde, men bare en stor fisk.

Jeg håbede jo det var en laks eller en havørred, men da den kom op anden gang kunne jeg se den bedre, særligt dens hoved og jeg var ikke i tvivl om det var en stor gedde.

Efter en lidt hektisk fight, gedder er jo lidt hidsige fik jeg den landet og målt.

Målebåndet afslørede en fisk på lige under 1 meter – tydeligvis en hunfisk for man kunne både se og mærke på bugen den var rognfyldt.

Efter nænsom afkrogning fik den sin frihed igen – gedder er fredet pga gydning i hele april måned.
Jeg må indrømme det var lidt forløsende af få min første fisk på land ved Gudenåen.

Dagens fangst

gedde_gudenaa_20130419_2
 

Sportsfiskerforeningen Salar

Jeg er netop blevet optaget som medlem i Sportsfiskerforeningen Salar der har fiskevand i Binderup Å. Jeg var med min gode ven Jesper oppe og se åen og hvilken å.

Jeg fik også lejlighed til at møde nogle af hyggelige medlemmer ved samme lejlighed.

Jeg kan kun glæde mig til fiskeriet kommer i gang i den å også.

 

Fisketur ved saltværket ved Mariager Fjord

Jeg kørte en tur til fjorden ved  saltværket et par timer efter arbejde idag.

Allerede da jeg smed lidt line ud i vandet og ville trække mere line af hjulet (fisker med flue) var der hug første gang, en lille grønlænder der røg ud igen.

Næste kast gav også fisk og efter de fire første kast havde jeg haft to faste og en der smuttede, en god dag så ud til at ville forme sig.

Der var synlige fisk i al den tid jeg var der, og det resulterede i 10 fangne fisk – heraf en over målet. 4 mistede og en masse tilbud.

 

Der stod et par andre foruden mig der også fangede og havde flere tilbud.

Alle de fisk jeg fik var med en lille rejeimitation.

Der var masser af hundestejler og småkravl i vandet bl.a rejer, hvilket jo er en forudsætning for fisk i det kolde vand på denne årstid.

En rigtig god fiskeoplevelse der gerne må komme flere af.

 

Lige et billede af fisken der nu ligger trygt og køligt i min fryser.

 havoerred14032013